1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19

Edukacja konsumencka na WTZ

     Obecnie jest zatrzęsienie mnóstwa produktów żywnościowych w sklepach. Można dostać odpowiednik danej rzeczy. Teraz rodzi się pytanie, na ile on jest tak samo dobry, jego skład i wartości odżywcze, jak nasz właściwy produkt? O tym i innych ciekawych kwestiach mogliśmy posłuchać na spotkaniu zorganizowanym w  dniu 21.02.2018 roku  z panią Joanną Zając z Powiatowej Stacji Epidemiologiczno – Sanitarnej w Gostyninie.

     Dowiedzieliśmy się, na co zwracać uwagę kupując produkt, co jest najważniejsze na opakowaniu. Często pisane małymi literkami. Ważne są składniki. Czy jest to produkt pełnowartościowy, czy może jesteśmy trochę oszukiwani.

     Nieraz mamy do czynienia z  absurdami spożywczymi. Często należy patrzeć na zawartość soli, cukrów i występujących słodzików. Nieraz jest napis produkt podobny, ale nie ten który chcemy. To też jest ważne, aby zauważyć. Podobnie wygląda sytuacja ze składnikami zawierającymi substancję E. Jak najmniej E albo wcale to lepszy wybór.  Ktoś powie najlepsze są świeże warzywa i owoce, ale zdarza się, że musimy kupić inne produkty żywnościowe.

     Ogromna część naszego  społeczeństwa robi zakupy automatycznie. Nie patrząc na etykiety. Czytanie etykiet na produktach żywnościowych zabiera odrobine czasu, ale na pewno jest przydatne. Wtedy wybierzemy najlepsze produkty. Będziemy cieszyć się zdrowiem. Czas spędzony na czytanie etykiet zwróci się na zakupach. Będą przemyślane i na pewno trafne.

Dziś prócz wykładu, mieliśmy także warsztaty poprowadzone przez panią Joannę. Mogliśmy sami odczytać etykiety z produktów żywnościowych.

Dziękujemy, za tę lekcję na pewno będzie przydatna na naszych zakupach.